Mihai Balan

Alumni

Dacă pentru unii locul marilor inspirații este sub duș, în ceea ce mă privește, acest loc și timp magice par a se fi mutat în bucătărie, când spăl vasele :)

Stând și gândindu-mă la invitația pe care tocmai am primit-o astăzi la nunta unui fost coleg din Adobe România, am ajuns să fac o listă mentală a celor cu care am fost coleg la un moment dat, dar între timp au decis să-și continue drumul și cariera, uneori în alte firme, alteori chiar în alte țări. Dintr-una-ntr-alta, mi-am adus aminte și de Getting fired al lui Zach Holman și de una din ideile interesante din articolul lui – cea de grup de alumni dintr-o companie.

În ceea ce mă privește, am făcut parte din diverse grupuri de alumni doar cu numele, cam toate fiind legate de diversele etape de școală (de la gimnaziu, până la facultate). În cam toate cazurile, prea puține mă mai legau de timpul și locul respective ca să mai am o participare activă în grupul „oficial”: din liceu am continuat să țin legătura out of band cu o mână de oameni; la fel și după facultate.

Cred totuși că există potențialul unei diferențe notabile când vine vorba de un grup de alumni dintr-o companie. În primul rând, cred că e mult mai probabil ca între membrii unui astfel de grup interesele să fie cât de cât aliniate, față de membrii unui grup de alumni al unui liceu, fie ei dintr-o generație anume sau din „toate timpurile”. În al doilea rând, suspectez că maturitatea membrilor unui astfel de grup la momentul intrării lor în categoria alumni e importantă pentru relațiile pe care le pot cultiva ulterior. Eu unul, într-un fel privesc relația cu foști colegi de școală generală, decât cu foștii colegi de facultate de exemplu – deși aici e posibil să fie vorba doar de superficialitatea mea și să nu fie o trăsătură general-valabilă. Pe măsură ce întorc ideea pe toate părțile mi se pare o idee bună/utilă, atât pentru firmă, cât și pentru angajații actuali sau nu.

La ce mă gândesc când spun că mi se pare util atât pentru foștii angajați cât și pentru cei actuali? De la oportunități profesionale (în interiorul și în exteriorul firmei) până la specificalități tehnice (cine ce API / framework / soluție a mai folosit).

În articolul lui, Zach pomenea de un grup pe Facebook și o cameră de Slack. Sunt curios dacă există așa ceva și pentru foștii angajați Adobe România și dacă nu, cât de complicat ar fi de „amenajat” unul.

Am specificat Adobe România și nu Adobe per ansamblu pentru că mi se pare că Adobe per ansamblu e prea mare și prea disparat geografic ca să aibă mult sens așa ceva.